‘Slimme’ kinderen van FVD

Het Openbaar Ministerie (OM) bekijkt of uitspraken van FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren strafbaar zijn en reden kunnen zijn voor vervolging. Dat zei een woordvoerder van het OM tegen RTL Nieuws. Van Meijeren hoopt dat mensen ‘bij wijze van spreken naar het parlement trekken en zeggen: wij gaan hier gewoon niet meer weg totdat de regering weg is’.

Het bericht van deze in Doetinchem opgegroeide politicus wordt onder de loep genomen.

Ik moet meteen terugdenken aan jongeren die op kamp gingen met FVD om in de Belgische Ardennen te leren ’overleven’. Zo’n jongerenkamp, waar je je voor kan opgeven, krijgt nu een geheel andere betekenis. ‘Slimme’ studenten die er een weekend lang getraind werden. Vervolgens het evangelie verkondigen, discussies aangaan.

En nu dit weer. Het Openbaar Ministerie in Den Haag gaat nu de uitspraken van FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren bekijken, meldt een woordvoerder. Van Meijeren zei in een interview met de Belgische website Compleetdenkers dat hij hoopt op een revolutionaire beweging “waarbij het zo urgent wordt voor mensen die niks meer te verliezen hebben, dat ze bij wijze van spreken naar het parlement trekken en zeggen: wij gaan hier gewoon niet meer weg totdat de regering weg is.”

“Het is in het verleden in de geschiedenis vaker gebeurd natuurlijk dat regimes die zich echt tiranniek gingen gedragen op enig moment toch ten val werden gebracht door de bevolking”, zegt Van Meijeren. “Wij hebben wel de aantallen uiteindelijk.”

Premier Rutte veroordeelt de uitlatingen van Van Meijeren, waarin die speculeert over het ten val brengen van de regering. Rutte noemt het “verwerpelijk” dat Van Meijeren speculeert over “het verstoren van ons democratisch proces”.

“De Tweede Kamer is het hart van onze democratie, ons kostbaarste politieke bezit”, twitterde de premier.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang noemenswaardige items in je inbox.